Dans for voksne er en forening for eksperimentell musikk og all kunst som har med lyd Œ gj¿re. Den ble starta i 2003 og holder det fortsatt gŒende.

 

I 2003 skjedde det en del innenfor frijazz og friimprov i Oslo, men det var det veldig sjelden Œ h¿re konserter med andre typer eksperimentell musikk, som elektronisk eller st¿y, sŒ mŒlet med Dans for voksne var Œ samle kreftene som brant for sŒnn musikk og Œ arrangere konserter.

 

Siden da har Dans for voksne har hatt nesten 400 arrangement.

 

*

 

I dag er det masse som skjer pŒ den fronten i Oslo. Det har utviklet seg flere ulike milj¿er, det finnes mange steder der eksperimentell musikk blir spilt, og mange arrang¿rer som tar denne musikken pŒ alvor. Dans for voksne har samarbeidet med nesten alle sammen.

 

Siden det er sŒ mange andre som fŒr i stand bra konserter, har Dans for voksne skifta litt fokus til Œ drive mer med andre ting. S¾rlig sŒnt som er med pŒ Œ legge grunnlag for musikken og kunsten som blir laget.

 

PŒ den ene side dreier det seg om workshops, enten tekniske eller kunstneriske, og en mekkeklubb som har v¾rt ca hver tredje uke de siste seks Œra.

 

PΠden annen side er det prosjekter som utforsker det som ligger i yttergrensene for musikken, og gjerne egentlig pΠtvers av grensene mellom ulike kunstarter.

 

Det er i stor grad sŒnne prosjekter som definerer hva Dans for voksne er i dag. Her er tre eksempler:

 

Lab for fysisk musikk, er et lydprosjekt med d¿ve. Det startet med en mail fra en som hadde v¾rt pŒ DFV-konsert med Sunn 0))), der han spurte om det skulle bli flere konserter med like h¿yt volum. For han tenkte seg at i sŒ fall kunne han dele musikkinteressen sin med s¿stera, som er d¿v. Da kom ideen om at hvis d¿ve skulle lytte til musikk, burde de kunne lage den sj¿l slik at det passa for dem.

 

SŒ da har LFFM har blitt utvikla og vist i flere ulike varianter pŒ flere steder, med et ekstremt lydtrykk. Da har det brent noen h¿yttalere, altsŒ, ogsŒ har vi t¿mt hele kj¿kkenskapet i naborommet en gang.

 

Prosjektet fungerer like bra for h¿rende. En variant av LFFM ble vist pŒ Black Box teater i oktober 2017.

 

*

 

DNA? AND? er et bandprosjekt med barn med Down syndrom eller psykiske uviklingshemminger.

 

DNA? AND? har eksistert siden 2013, og er noe veldig annet enn Dissimilis, som du kanskje kjenner til. DNA? AND? er verken pedagogisk eller musikkterapeutisk, men et rent kunstnerisk. All musikken er improvisert, og det er ungene som bestemmer hva hvordan det skal spilles. De voksne som er med pr¿ver bare Œ legge til rette for at det kommer i gang, og nŒr det er i gang pr¿ver de bare Œ henge med i svinga.

 

En kunstnerisk interessant ting her er mŒten ungene forholder seg musikalsk pŒ. De har jo ikke sŒnne sperrer som de fleste ÓnormaleÓ har, sŒ nŒr de spiller blir det liksom veldig direkte. Det kjennes at de er veldig til stede i det de gj¿r. Og kanskje pŒ grunn av dŽt har de ofte en ekstremt god musikalsk timing. Det lŒter sj¿lsagt noksŒ vindskeivt og rart, men noen av de musikalske kvalitetene de har er sŒnn at man ellers bare finner dem hos veldig gode musikere. Det er noe det er verd Œ vise fram.

 

Samtidig stiller hele prosjektet et sp¿rsmŒl ved hvordan man velger ut hvem som skal bli f¿dt og ikke.

 

DNA? AND? har fŒtt et ganske trofast publikum, som ikke bare er familie og venner, men et vanlig konsertpublikum. De spilte bl.a. pŒ All Ears i Œr og kom med pŒ en fransk CD-utgivelse i 2016. I 2018 spiller bandet pŒ en av klodens kuleste festivaler for eksperimentell musikk: Sonic Protest.

 

*

 

snakke sammen er viktig. Men gj¿r vi det? JA. Men likevel: Det kan ikke gj¿res for ofte. Ikke bare om kunst, men om allverdens viktige ting. Derfor lager DFV prosjekter som lager slike samtaler.

 

Det kan v¾re en fottur i marka eller ekspedisjon til det gamle nordlysobservatoriet i n¾rheten av Alta, og det som kommer ut av det kan v¾re det deltakerne har med seg videre eller en eller annen type publikasjon. Alt etter hva slags materiale som kommer frem og hvordan det kan v¾re bra Œ presentere det.

 

*

 

Dansefestival Barents i Hammerfest spurte om Dans for voksne kunne gj¿re et prosjekt med noen flyktningungdommer. Der satte vi i l¿pet av festivaluka sammen elektroniske kretser og en ordentlig PA som lot oss improvisere fram et lyd- og bevegelsesprosjekt.

 

Dans for voksne har aldri hatt noe med dans Œ gj¿re, og heller ikke sŒ mye med voksne, sŒ dette blir det f¿rste danseprosjektet Dans for voksne gj¿r. Da tenker jeg at nŒr sŒnt skjer, er det vel fordi Dans for voksne har begynt Œ bli voksent, da, og da er det jo greit Œ holde pŒ litt med dans, sŒ man blir innhenta av hele navnet pŒ en gang.